W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Gmina Nowa Ruda Unia Europejska

Wysoce zjadliwa grypa ptaków

Informacja dla hodowców drobiu

W związku z bliskim wystąpieniem i zagrożeniem wystąpienia
wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce
hodowcy drobiu powinni zachować szczególną ostrożność
i stosować odpowiednie środki bioasekuracji
minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa.

Należy w szczególności:
1. Przetrzymywać drób na ogrodzonej przestrzeni pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem
2. Przechowywać paszę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem
3. Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych do których nie mają dostępu ptaki dzikie
4. Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem
5. Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków w których utrzymywany jest drób.

Hodowco, pamiętaj o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu.

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Kłodzku z/s w Bystrzycy Kłodzkiej
ul. Kłodzka 12, 57-500 Bystrzyca Kłodzka
tel./fax 74 811-02-47, 74 867-36-63
www.piw.bip.klodzko.pl

Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu:

zwiększona śmiertelność, znaczący spadek pobierania paszy i wody;
objawy nerwowe, drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów;
duszności, sinica, wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności